Artiklar Inrikes Lokalt Opinion Politik Sverige

S, V och C säger nej till SD-förslag om kartläggning av hedersförtryck

Opinion. Sverigedemokraterna i Skellefteå har inkommit med en motion om kartläggning av hedersförtryck och hedersvåld, som nyligen behandlats av kommunstyrelsen. Trots att motionens intentioner är att utreda ett problem som vi alla vet har ökat i samhället – väljer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet att inte bifalla förslaget.

Hedersförtryck är en inskränkning av en individs mänskliga rättigheter, och bygger på uppfattningen om att ett visst leverne utanför traditionella kulturella eller religiösa normer, kränker släktens heder. Ofta utövas hedersförtryck av hela familjer eller släkter, och konsekvenserna blir tuffa för de flickor eller pojkar som utsätts.

”Hela 19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna upplevde att de utsattes för hedersförtryck. 2 tredjedelar av flickorna var födda utanför Sverige.”

Sverigedemokraterna vill att hedersförtrycket i Skellefteå utreds på ett snarlikt sätt som det undersöktes i Uppsala. När den undersökningen utfördes svarade 91% av niondeklassarna på frågor som berörde hedersförtryck och hedersvåld. Hela 19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna upplevde att de utsattes för hedersförtryck. 2 tredjedelar av flickorna var födda utanför Sverige.

Sverigedemokraterna anser att en ordentlig kartläggning borde vara första steget för att ta reda på vilken omfattning problemet har i Skellefteå. Precis som i Uppsala misstänker partiet att det finns ett stort mörkertal av barn- och ungdomar som inte uppmärksammas av socialtjänsten eller skolan. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet anser att kommunen redan gör tillräckligt.

”Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet anser att kommunen redan gör tillräckligt.”

Frågan är vad som kan betraktas som tillräckligt? Borde inte en kartläggning för att undersöka fenomenets omfattning betraktas som grundläggande för att veta vilka resurser som ska sättas in? Och hur ska man veta vilka grupper som man ska arbeta mot om man inte vill ta reda på var det upplevda hedersförtrycket är vanligast?

Det är bra att Sverigedemokraterna lyfter frågan. Tyvärr bidrar den politiska ängsligheten ofta till att de barn- och ungdomar som faktiskt behöver stöd inte får det, eftersom räddhågsna politiker inte vet hur de ska hantera verkligheten. De kan t o m vara rädda för att en undersökning ska bevisa hur eftersatt och dåligt hanterad den lokala integrationspolitiken faktiskt är.

”Det är alltjämt oroväckande att potentiellt stora samhällsproblem riskerar att falla utanför luppen när S och V-majoriteten får säga sitt i kommunfullmäktige.”

Det är bra att Moderaterna och Liberalerna gav sitt stöd för motionen i kommunstyrelsen, det borgar för att fler partier än Sverigedemokraterna kommer bli drivande i att få igenom SD-motionen. Men det är alltjämt oroväckande att potentiellt stora samhällsproblem riskerar att falla utanför luppen när S och V-majoriteten får säga sitt i kommunfullmäktige.

Redaktionen. Inläggsfoto: Pixabay.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s