Artiklar Krönika Opinion Sverige Världen

Klimatdebatten ger barn klimatångest – men erbjuder inte riktiga lösningar

Opinion: Klimatalarmismen har satt sina klor i den svenska klimatdebatten, och konsekvensen har bland annat blivit klimatångest bland barn och ungdomar. Men trots det omfattande klimatfokuset i nyhetssändningar och reportage – verkar själva skräcken vara det viktiga – och inte de faktiska lösningarna.

Det verkar nästan som om opinionsbildare som marknadsför klimathotet vill att vi i huvudsak ska vara rädda och uppskrämda, mer än lösningsinriktade. Åtgärder som att t ex flyga mindre får stor uppmärksamhet i debatten, även om det för det globala klimatet har en högst försumbar påverkan. Flygtrafiken är för övrigt ett bra exempel på debattens brister.

Från klimataktiviserna signaleras nämligen att flyget är en enorm miljöbov som förstör klimatet och planeten, och att den globala uppvärmningen ska vara en till stor del konsekvens av just detta. Men faktum är att hela världens flygtrafik inte står för mer än 3% av koldioxidutsläppen i världen enligt IPCC. Att lägga ett överdrivet fokus på flygtrafik, inrikes flygskatt och andra begränsningar är alltså nästintill värdelöst om man gör det för att rädda det globala klimatet.

”Åtgärder som att t ex flyga mindre får stor uppmärksamhet i debatten, även om det för det globala klimatet har en högst försumbar påverkan”

Den svenska klimatdebattens fokus på måste flyttas upp från det närmast religiösa perspektiv den har idag. Idag verkar debatten till stor del utgå från ett individperspektiv där svenskar ska känna skam för att flyga och handla varor, och den som signalerar mest ”klimatmedvetenhet” lever renast och betraktas som godast människa. Men vad svenskarna faktiskt gör, oavsett om vi flyger eller inte flyger, handlar eller inte handlar, har en fullständigt försumbar effekt på ett globalt klimat.

För samtidigt som klimatdebatten pressar svenskar att förändra sina levnadsvanor, som om det globala klimatet hängde på 10 miljoner invånares val att köpa eller inte köpa ekologisk mjölk och flyga mindre, bygger Kina ut sin kolkraftsindustri för flera miljarder kronor. Planen är att bygga fler än 500 nya kolkraftverk innan 2030, men redan idag släpper Kina ut mer koldioxid än både USA och Europa tillsammans.

”Vi borde istället prata om hur globala energibehov ska kunna tillgodoses och hur tillverkningsindustrin ska kunna göras renare.”

Vi borde istället prata om hur globala energibehov ska kunna tillgodoses och hur tillverkningsindustrin ska kunna göras renare. Koldioxidutsläpp för just dessa ändamål är de verkliga klimatbovarna – inte huruvida du köper en plastpåse på Ica eller tar bilen till gymmet. Lösningarna heter utbyggd kärnkraft och miljövänligare teknisk utveckling, inte klimatångest och radikal avveckling.

Men så länge den svenska klimatdebatten håller huvudet nere i sandlådenivå kommer klimatdebatten inte att presentera några lösningar eller erbjuda ett lösningsinriktat fokus. Ingen hållbar klimatpolitik kommer heller att komma ur system där samhällsekonomiska förluster premieras och det inte tas någon hänsyn till konsekvenser.

Det enda vi träffas av är lösryckta rapporter som med alarmistiska rubriker, skamkänslor, ångest, mer ångest och ännu mer flyg- och klimatskam. Helt i onödan.

Redaktionen. Inläggsbild: Pixabay.

Tyckte du om den här texten?

Prenumerera kostnadsfritt på den här sajten genom att fylla i din e-postadress!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s