Ekonomi Inrikes Opinion Politik Sverige

Löfvens regering gör en omvänd Robin Hood – med lägre skatt för de rikaste

Opinion. Makten framförallt – är det Socialdemokraternas nya ledord? Det skulle man faktiskt kunna tro. Hur osannolikt det än var inför riksdagsvalet 2018, slutade det nämligen upp med en Socialdemokratisk regering med stöd av de vänsterliberala Centerpartiet och Liberalerna i fd Folkpartiet. En regering som nu bedriver en närmast nyliberal skattepolitik.

Löftena var många. Retoriken var hård. Det var hårda slag från vänster mot de borgerliga partierna, och mot Sverigedemokraterna, som man anklagade för att ligga för långt ut åt höger på den politiska måttskalan. Socialdemokraterna gjorde en självsäker valrörelse, om än den skiljde sig från tidigare valrörelser, när det kom till problemformuleringar och omvärldsanalys. Nu var nämligen inte bara arbetares ekonomi hotad av kapitalismen, nu var självaste demokratin hotad av ”mörka krafter” som inte ville annat än att störta välfärdssamhället och införa 30-tals diktatur.

”Vad man däremot trodde på var säkerligen att Stefan Löfven och Socialdemokraterna skulle värna vad Socialdemokrater alltid värnat, av hävd och tradition: arbetarna och låginkomsttagarna.”

Nåja. De flesta såg igenom Stefan Löfven och Socialdemokraternas retorik. De egna väljarna trodde nog inte ens på det särskilt helhjärtat. Vad man däremot trodde på var säkerligen att Stefan Löfven och Socialdemokraterna skulle värna vad Socialdemokrater alltid värnat, av hävd och tradition: arbetarna och låginkomsttagarna. S pratar sig ju gärna varma för hur de jämnat ut ekonomiska klyftor och skapat ett mer solidariskt samhälle, där de mindre bemedlade erbjuds möjligheter och framtidsutsikter, på bekostnad av det allmänna och däribland höginkomsttagarna, som Socialdemokraterna i alla tider klämt åt. Har de inte pekats ut som kapitalistiska samhällsfiender, trots att de skattar mer än alla, har de pekats ut som girigbukar som borde betala mer än vad de gör.

Därför är det ytterst märkligt att Socialdemokraterna nu gör tvärtemot vad deras gamla ideologi hade dikterat. Nu verkar det inte längre finnas några spår kvar av klass- eller arbetarrörelse i det gamla partiet. Nu vill nämligen Stefan Löfven och Socialdemokraterna – tillsammans med sina vänsterliberala vänner i C och L – ta bort värnskatten, och ge de allra rikaste ännu mer pengar kvar i fickorna. Samtidigt som klassklyftorna ökar väljer alltså Socialdemokraterna, för att kunna hålla sig krampaktigt kvar vid makten, att sälja ut sina sista kvarvarande, nedsvärtade ideal, till den bäst betalande.

”Därför är det ytterst märkligt att Socialdemokraterna nu gör tvärtemot vad deras gamla ideologi hade dikterat. Nu verkar det inte längre finnas några spår kvar av klass- eller arbetarrörelse i det gamla partiet.”

Det Löfvens regering i praktiken gör blir en omvänd Robin Hood. Man vill ta från de fattigaste skikten i samhället för att de allra rikaste ska få behålla mer. Och oavsett hur man ser på ekonomisk fördelningspolitik, och oavsett vilket politiskt läger man tillhör, måste man fråga sig hur väl det här egentligen rimmar med ett parti som försökt bygga hela kulturen runt sig själva på just värnandet av samhällets svagaste skikt. Det går ju inte att se det här som annat än ett stort svek mot alla de cancersjuka, alla de underbetalda med hårt arbetande män och kvinnor i offentlig sektor, skola och omsorg, och den krisande poliskåren, som litade på sin partiledarkandidat och på sitt parti.

Redaktionen. Inläggsfoto: Tv Annika Haas, Th Pixabay.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s