Krönika Nationalism Opinion Socialkonservatism Sverige

KRÖNIKA: Svaret på S-väljarnas flykt finns i Sverigedemokraternas folkhemsvision

KRÖNIKA: I många svenska kommuner har Sverigedemokraterna blivit det parti som i högst grad tagit väljare från Socialdemokraterna. Många tidigare S-väljare har valt förnyaren istället för den slarviga förvaltaren – trots Socialdemokratiska motanfall genom facklig propaganda och rena lögner i valrörelsen.

Men oavsett medel och metoder har de Socialdemokratiska motanfallen inte varit framgångsrika, och väljarflykten har fortsatt, inte bara på riksplanet, utan också på det kommunala och regionala planet. De fd väljarna tenderar i hög grad att välja Sverigedemokraterna istället för det gamla alternativet. Anledningarna är givetvis många. Undfallenheten inför den tunga brottsligheten som drar genom landet och den överbelastande migrationspolitiken, för att nämna två. Den havererade äldrepolitiken, för att nämna en tredje. Känslan av att inte tillhöra en gemenskap, att bli en mångkulturell stat utan en gemensam nation, som en fjärde.

Men det finns något annat hos Sverigedemokraterna som med all rätt attraherar fd Socialdemokrater. Något som attraherar riktiga Socialdemokratiska kärnväljare, och inte de som råkar vara islamister, södermalmshipsters och radikalfeminister. Här pratar vi istället om de arbetare som varit trogna välfärdssamhället. De som alltid gått till jobbet för att göra sin plikt och som inte har gnällt i onödan, utan som istället haft tillit till att det skattefinansierade skyddsnätet – deras överenskommelse med staten – skulle finns där för dem när de behövde det. Människor som idag saknar något essentiellt för deras tilltro till det Socialdemokratiska politiska projektet:

Visionen! Det svenska FOLKHEMMET! Det Socialdemokratiska riktmärke som byggt partiets traditioner och strävan – men som Stefan Löfven och moderna Socialdemokrater glömt bort, förkastat och gjort sig av med.

De allra flesta Socialdemokratiska väljare röstar inte på SD för att de bär något generellt missnöje, det har proffsanalytikerna i TV-sofforna aldrig förstått, de röstar på Sverigedemokraterna för att partiet helt enkelt har en tydligare vision – en ärligare vision – och ett förslag på hur vi tar oss dit. En vision där man tydligt och uttalat förklarar hur samhället ska organiseras och hur resurser ska fördelas, men framförallt hur viktigt det är att vi alla håller ihop. Och tillhör man då Socialdemokraternas tidigare kärnväljare är det inte märkligt att man idag väljer Sverigedemokraterna istället. Hela det paket som Socialdemokraterna byggde sin svulstiga självbild på har nämligen sitt ideologiska ursprung i de socialkonservativa värderingar som Sverigedemokraternas politik bygger på.

Tro det eller ej. Det som gjorde Socialdemokratin starkt är något som förvaltas av Sverigedemokraternas grundidé. Själva begreppet ”folkhem” var ett begrepp som den konservativa tänkaren Rudolf Kjellén var först att mynta, flera decennier innan Socialdemokraterna tog begreppet till sig. Kjellén anses även ha påverkat statsminister Per Albin Hansson och statsrådet Ernst Wigforss i tankarna om Kjelléns nya begrepp, så till den milda grad att Socialdemokraterna genom offensiv retorik gjorde begreppet till sitt eget. Smakar man på ordet – folkhem – så känner man de konservativa vindarna redan där.

Och inte är det heller någon hemlighet för den som kan sin historia, att Hansson och dåtidens Socialdemokrater använde nationen som en förenande samhällskraft, för att slå undan benen på den dåvarande samhällsplittrande klasskonflikten. Utan några kryddmått nationalism hade välfärdssamhället aldrig kunnat upprättas.

”Idag har svenskarna valt ett Socialdemokratiskt parti som är svagare än någonsin, och ett Sverigedemokratiskt parti som aldrig varit starkare. ”

Det som kopplar Kjellén, och många andra politiska tänkare från 1800-talets slut, till Sverigedemokraterna – är grundelementen som de omnämnda har i den socialkonservativa världsåskådningen. Till och med Socialdemokraterna och Per-Albin Hansson – en av historiens mest betydelsefulla Socialdemokratiska statsministrar och den som i praktiken drev igenom välfärdssamhällesidén – hade avsevärt mer konservativa värderingar än dagens Socialdemokrater. Han kritiserades till och med för det av dåtidens Socialdemokrater. Med andra ord är Socialdemokraternas viktigaste framgångsrecept något som väljare ser i Sverigedemokraterna.

Så det är ingen slump att många Socialdemokrater väljer Sverigedemokraterna framför andra partier. Man känner helt enkelt igen sig. Man har hittat det parti som man en gång i tiden röstade på – i ett annat parti – och man kommer inte att komma tillbaka igen.

” Utan några kryddmått nationalism hade välfärdssamhället aldrig kunnat upprättas.”

Idag kan vi ser hur Socialdemokraterna backat från vänsterpolitiken så till den grad att den bara hörs i retoriken, men lyser med sin frånvaro i praktiken. Det yttersta beviset på att Socialdemokraterna inte längre har en ideologi utan istället blivit ett renodlat maktparti – med yttersta mål att ta och behålla makten till varje pris på bekostnad av visionen – har aldrig varit tydligare. För tidigare Socialdemokrater måste det vara tufft, ja nästintill olidligt, att se hur vänsterliberaler inom Centerpartiet och Liberalerna dikterar och välsignar, med krav, den Socialdemokratiska regeringsmakten. Och mycket riktigt kunde vi se resultatet av det efter valet: svenskarna valde ett Socialdemokratiskt parti som är svagare än någonsin, och ett Sverigedemokratiskt parti som aldrig varit starkare.

Krönika av Redaktionen. Ompublicerad 190826.

Inläggsfoto: Tv Gunnar Lund/Nordiska museet, Th Creative Commons/Wikipedia.

Tyckte du om den här texten?

Prenumerera kostnadsfritt på den här sajten genom att fylla i din e-postadress!


Annonser

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s