Artiklar Inrikes Kultur Sverige

Så gick det till när Gustav III genomförde en statskupp i Sverige

Livrustkammarens Facebooksida gjorde på 247-årsdagen av Gustav den III:s statskupp, den 19:augusti, en uppdatering som anspelar på dagens datum, och vad som då hände.

De skriver såhär:

”Dagens datum: vid tiotiden på morgonen den 19 augusti 1772 inledde Gustav III sin statskupp med ett brandtal till Livgardets officerare på kungliga slottet. Kungen var en omvittnat skicklig talare och spänningen ska ha varit så stor i salen att en av officerarna svimmade. Talet avslutades med den ödesmättade frågan om de var villiga att offra blod och liv för fosterlandet och sin kung och efter en stunds tystnad hördes det första bifallet.

Målning av Gustav III.

Snart hade både officerare och manskap avlagt sin trohetsed till Gustav III och de kungatrogna knöt en vit armbindel runt sin vänstra arm som ett igenkänningstecken. Rådet, som sammanträdde i en av salarna på slottet, arresterades och på kvällen hade Gustav III lyckats ta kontrollen över huvudstaden och införa en nyordning utan att ett enda skott hade avlossats.

Bellmans ”Gustafs Skål” sjöngs flitigt och blev väldigt populär under tiden efter statskuppen. Uniformen med den vita armbindeln som Gustav III bar på revolutionsdagen finns givetvis att beskåda i Livrustkammaren.”

”Ville minska främmande makters inblandning i Sverige”

Bakgrunden till Gustav III statskupp var det missnöje som rådde kring det dåvarande, politiska styret. Kungen ville genom ett återtagande av mer formell makt till kungahuset, lyckas göra slut på de infekterade partistriderna och minska främmande makters inblandning i Sverige, det skriver Historiesajten.se.

Efter statskuppen samlades ständerna och överlämnade en ny lag som gjorde kungamakten starkare, vilken blev känd som 1772 års regeringsform. I den stod det att kungen skulle styra riket men riksdagen skulle få bestämma skatterna, bägges tillstånd krävdes också för att stifta nya lagar eller initiera till krig.

Redaktionen. Inläggsbild: Flickr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s