Artiklar Inrikes Sverige

”Feministpastorn” kritiserad för uttalanden om rasism, polygami och abort

Det är tidningen Världen Idag som berättar att ”flera frikyrkliga samfund” som stått bakom Sveriges ekumeniska kvinnoråd, nu ifrågasätter stödet med hänvisning till ”tveksamma uttalanden” om rasism, polygami och abort.

Uttalandena från den sk ”Feministpastorn” ska ha skett på hennes Instagramsida, och nu menar flera frikyrkliga samfund att de knappast kan betraktas som teologiskt förankrade. Enligt Världen Idag ska hon bland annat påstått att det finns ”rasism och homofobi” och ”dålig kvinnosyn” i Bibeln, menat att polyamorösa relationer kan förknippas med kristen tro och också uttryckt sig positivt till abort.

Hon har dessutom tillåtit opinionsbildning för ett muslimskt feministprojekt som hyllat Ilhan Omar, en amerikansk politiker inom Demokraterna, vars många Israel-kritiska uttalanden fått henne portad från Israel.

Ett inläggsexempel från Instagramkontot ”feministpastorn”:

View this post on Instagram

Hade det inte varit enklare att vara feminist om jag bara lämnade kyrkan och kastade bibeln? Till viss del, jo absolut. Kyrkans historia är långt ifrån oproblematisk, Bibeln är skriven och sammanställd av män (inga kvinnor) och innehåller många gånger en problematisk kvinnosyn. Jag är väl medveten om att kyrkan behöver utmanas av feministisk analys och strategi. Samtidigt är både kyrkan och bibelns budskap alltid att upprätta den som förtrycks och att varje människa är oändligt värdefull. Det finns där, sida vid sida, kristendomen är komplex. Som pastor är det min uppgift att förstå och förklara bibeln, och jag är övertygad om att bibeln har missförståtts och missbrukats på många sätt. Kristendomen har många gånger i historien varit (och är fortfarande) en förtryckande kraft på makthavarnas sida, med Gud som slagträ. Men när jag läser hittar jag en Gud som upprättar de förtryckta, som kämpar för jämlikhet och vars hjärta brister varje gång någon förtrycks, hatas, hotas eller kränks. Jag hämtar min feministiska övertygelse ur min tro, och anser mig vara bibeltrogen. Bibeln är inte oproblematisk, men den håller om en vet hur en ska läsa. Jag har skrivit tips i ett tidigare inlägg. Varför ändå inte göra det enkelt för sig och slänga bibeln då? Hela poängen är att jag är troende. Jag tror att Gud finns och för mig är bibeln och kyrkan mina bästa verktyg för att förstå och lära känna Gud. Men varken kyrkan eller bibeln är perfekt. Att välja bort min tro är inte ett alternativ, lika lite som jag kan välja bort samhället jag bor i, som även det bär patriarkala spår. Kan allt som skaver till slut göra att jag tappar tron? Det kan hända, och jag förstår alla som inte längre vill eller orkar vara kvar, alla som lämnar religion men behåller Gud, eller helt och hållet slutar tro. Än så länge håller min tro, och jag kommer fortsätta ta tillbaka bibeln från de patriarkala tolkningar som försämrat kyrkan och teologin i tusentals år.

A post shared by Esther Kazen (@feministpastorn) on

Feministpastorns åsikter är inte offentliga uttalanden

Sveriges ekumeniska kvinnoråd, SEK, menar att de uttalanden som feministpastorn gör inte ska betraktas som rådets åsikter eller uttryck. Men de menar att hon – inom rådets organisation – ska kunna beredas plats för de uppfattningar som hon har – på samma sätt som andra medlemmar och företrädare kan landa i andra teologiska slutsatser.

Hela artikeln hos Världen Idag kan läsas här.

Redaktionen. Inläggsfoto: Lindsey Lamont.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s