Artiklar Sverige

Maria Rashidis gripande brev till Margot Wallström: ”Ni böjer er för Sharialagar”

Maria Rashidi, en kvinna som själv utsatts för hedersvåld och som under många år varit aktiv med att arbeta mot förtryck och för kvinnors rättigheter, skrev ett känslofyllt öppet brev till Sveriges utrikesminister Margot Wallström med själv av det Iranska statsbesöket.

Hon skriver såhär:

”Vänner, jag hoppas ni kan hjälpa mig dela detta viktiga brev.

ÖPPET BREV TILL SVERIGES UTRIKESMINISTER MARGOT WALLSTRÖM.

Kära Margot,
Mitt namn är Maria Rashidi. I över tjugo år har jag kämpat för kvinnors rättigheter i Sverige. De kvinnor som lider under det vi kallar hedersrelaterat våld. Både du och jag vet att det inte finns någon heder i detta och både du och jag kallar oss själva för feminister. Nästa vecka tar du emot Irans utrikesminister Javad Zarif här i Stockholm. Enligt ett uttalande kommer ni föra ”överläggningar kring bilaterala och regionala frågor…”. Det låter viktigt.

Jag vill dock berätta om något annat som är viktigt. Jag vill berätta om det Iran jag en gång lämnade bakom mig och som jag än idag inte kan återvända till. Det Iran där vi kvinnor tvingas bära slöja. Där vi kvinnor inte får arbeta fritt. Där vi kvinnor inte får cykla. Ja, där vi kvinnor inte ens får skaka hand med en man. Saker som i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, är en självklarhet… eller åtminstone borde vara det.

För över 100 000 ungdomar uppskattas idag leva i hedersrelaterat förtryck i Sverige. Ett våld som har mycket av sina rötter i religiös fundamentalism, inte minst i Iran. För bara två veckor sedan dömdes tre kvinnor till totalt 55 års fängelse för att de vågat ta av sig slöjan. I mars i år dömdes människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh till 148 piskrapp för sin kvinnokamp. Och 2016 anklagades tecknaren Atena Farghadani för oanständigt beteende för att hon skakat en mans hand. Jag upprepar. För att hon skakat en mans hand. Och det här är bara en bråkdel av allt. Bara under nuvarande ”reformvänlige” president Hassan Rouhani’s ledarskap har tusentals människor avrättats.

När så handelsminister Anna Linde besökte Iran 2017 valde hon att bära slöja. Det förklarade hon med ”Det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna”. Jag måste erkänna att jag blev besviken. Här träffades representanter för världens första feministiska regering med representanter för en av de mest brutala regimerna i världen, och Sverige valde att böja sig för förtryckande sharialagar.

På måndag träffar du Javad Zarif, en av de högst uppsatta inom den iranska regimen. Mötet sker på svensk mark, i ett land där föråldrade sharialagar inte hör hemma. Ett ypperligt tillfälle att visa att vi i Sverige värnar demokratiska principer. Att vi i Sverige står upp för allas rättigheter och inte minst att vi i Sverige även kräver att man respekterar våra lagar, regler och värderingar.

Margot, kommer du se till att Javad Zarif följer våra värderingar och seder såsom Ann Linde gjorde 2017? Kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?

För alla kvinnors rätt, överallt och alltid.
Maria Rashidi – ordförande Kvinnors Rätt”.

Margot Wallström skakade inte hand med Javad Zarif

Niklas Svensson från Expressen och tidningen Nyheter Idag kunde avslöja att Margot Wallström aldrig skakade hand med Javad Zarif under mötet, som avslutades i onsdags. Nyheter Idag skriver att det ”mot bakgrund av den svenska delegationens vilja att underkasta sig Irans regler har funnits förväntningar på att Wallström skulle få Zarif att ta henne i hand”, men att dessa alltså inte infriats.

Enligt tidningen ska Wallström ha sagt såhär när hon fick frågan om hon och Javad Zarif tagit i hand: ”Det gör vi aldrig, vi skakar inte hand”.

Redaktionen. Inläggsfoto: Faksimil/Facebook.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s