Artiklar Opinion Sverige

Konservatism som motmedel till normlöshetens kaos, kris och psykiska ohälsa

Den psykiska ohälsan ökar lavinartat bland barn och unga i Sverige. Andelen som upplever återkommande psykosomatiska symtom har fördubblats sedan mitten på 1980-talet. Knappt hälften av landets 15-åringarna har besvär. Men vad beror det på, vilka faktorer ligger bakom ohälsans framväxt, och hur kan vi hjälpa oss själva?

Sedan mitten på 1980-talet har den psykiska ohälsan ökat, samtidigt har samhället finansiellt präglats av ekonomiska avregleringar från borgerligheten, och en allt radikalare feminism och postmodernism från vänstern. Det är inte svårt att uppleva hur samhällets grundvalar skakats om ordentligt, och att mycket av det som tidigare hållit ihop människor – från grannskap till familjer – också gått förlorat. Det handlar om att äldre överenskommelser, självklara värderingsmässiga konsensus, nu inte längre är så självklara. Både i det yttre som i det inre.

Vi går mot att bli ett kollektiv av självständiga individer, på jakt efter en chans att hitta oss själva, utanför de ramar som våra föräldrar och deras föräldrar alltid haft att förhålla sig till. En jakt som kan innebära en förvirrande ensamhet och en känsla av gapande tomhet, i en omgivning som uppmanar till det obestämda. Den som söker trygghet, samhörighet och gemenskap – en mening större än självförverkligandet – kommer ha svårt att hitta det i det progressiva samhället.

Den som söker trygghet, samhörighet och gemenskap – en mening större än självförverkligandet – kommer ha svårt att hitta det i det progressiva samhället.

Vad gör det med dagens barn och ungdomar? Med unga män? Som kanske mest av allt behöver förebilder, men som istället får lära sig att deras manlighet är något negativt som måste begränsas eller modifieras. Eller med unga kvinnor, som kanske mer än andra hyllas för livsval så långt ifrån de traditionella mönstren som möjligt. Eller med de allra yngsta barnen, som redan i förskolan får lära sig att det saknas en objektiv sanning?

Det postmoderna, ekonomiskt ojämlika samhället, skapar splittring mellan människor men också i människan. Bristen på gemensamma nämnare blir allvarligt påtaglig i det normlösa. Med det följer grogrunden för ensamhet, existentiell kris och ett ångestladdat inåtvänt sökande, i en omvärld som uppmuntrar det enda som inte behövs: frånvaron av tydliga svar.

Kanske är det därför vi ser en konservativ våg i Sverige och i stora delar av västvärlden. Ett sorts värn av det vi tidigare var, en reaktion på ökade klassklyftor och kulturell splittring, paketerat med de fasta ramar som samhället i stor omfattning gjort upp med och försökt göra sig av med. En konservativ politik som ger en lösning på den yttre och den inte krisen, både på oron i samhället såväl som i själen. En lösning som inte bara är ekonomisk eller politisk.

Kanske är konservatismens värn av de små enheterna – barnfamiljerna – och det trygga i det traditionella och bekanta, det botemedel som behövs mot den inre otryggheten?

Kanske är konservatismens värn av de små enheterna – barnfamiljerna – och det trygga i det traditionella och bekanta, det botemedel som behövs mot den inre otryggheten? Och kanske är behovet av gemenskap och delaktighet också vad nationen och nationalismen kan symbolisera, för alla miljontals fria individer i vårt land, som suktar efter att tillhöra något mer – att vara något mer?

I den psykiska ohälsans tidevarv kanske vi borde stanna upp och fundera över varför vi plötsligt finner oss omgivna av en sådan epidemi. Varför det finns en korrelation mellan ohälsan, rotlösheten och att vissa partier – mot analytikernas bästa gissningar – fortsätter att klättra i opinionen. Vilka samhällsproblem förklarar den psykiska ohälsan, och vad erbjuder de konservativa värden som det progressiva samhället förkastat, men som dess invånare samtidigt kastar sig mot? Kanske är konservatismen precis det motmedel vi behöver mot det moderna samhällets kaos, kris och normlöshet.

Redaktionen. Inläggsfoto: Sidney Sims.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s