Artiklar Lokalt

Skellefteå: Socialdemokrater backar från vallöfte om äldreboendeplatser – saknas pengar

SKELLFTEÅ. Tidningen Norran rapporterar att Socialdemokraterna inte längre har några planer på att infria sitt löfte om att bygga fler och nya äldreboendeplatser i kommunen – trots att äldreomsorgen var en viktig valfråga. Företrädare för S menar att det nu saknas akut behov.

Enligt Norran, som skrivit en artikel om nyheten, finns det pengar för själva byggprojektet, men det är driftskostnaden för det nya boendet som Socialnämnden inte har utrymme för i nuvarande budget.

Äldreomsorgen nedprioriterad sedan 2015

Äldreomsorgen är ett av de kommunala ansvarsområden som fått prioriteras ner för att kommunen ska kunna möjliggöra medel och resurser till andra investeringar och byggnationer. Redan 2015 bestämde en då enig Socialnämnd, med politiker från majoriteten och Allianspartierna, att utökandet av nya platser på särskilda boenden, skulle bromsas in och stoppas.

Kommunens tidigare prioriteringar innebar att många väljare upplevde äldreomsorgen som eftersatt och nedprioriterad, vilket innebar att äldreomsorgen och den generella välfärden därmed blev viktiga valfrågor i det lokala valet till kommunfullmäktige 2018. Sverigedemokraterna är ett av de partier som hårdast kritiserat majoritetens prioriteringar.

Sverigedemokraterna: Fel att pengar tas från välfärden

Sverigedemokraternas gruppledare i Skellefteå, Markku Abrahamsson, är mycket kritisk till vad som framkommit rörande de utlovade äldreboendeplatserna. Han tycker att kommunen på senare år har glömt bort sitt egentliga uppdrag till förmån för vad han kallar ”lyxprojekt” utanför den kommunala kärnverksamheten.

”SD har varit tydliga med att vi vill prioritera välfärden och den kommunala kärnverksamheten. Vi har påtalat det inte minst vad gäller kulturhuset och centrumbron, som gemensamt kommer ha en driftskostnad varje år i paritet med de medel som Socialnämnden behöver”. Säger Markku Abrahamsson (SD) och fortsätter: ”Det finns inte en enda Skelleftebo som ifrågasätter att det behövs förstärkningar i äldreomsorgen, ändå väljer man de här perifera lyxprojekten framför att flytta medel dit de faktiskt behövs”.

SD lovar stärkta satsningar på äldreomsorgen

Skellefteå kommuns budget för perioden 2020 med plan för 2021-2024 kommer antas av kommunfullmäktige i september. I Sverigedemokraternas budgetförslag finns satsningar för att stärka den kommunala kärnverksamheten, samtidigt som partiet vill begränsa utgiftsområden som de menar ligger utanför den kommunala uppgiften.

Redaktionen. Inläggsfoto: Elien Dumon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s