Artiklar Ekonomi Lokalt Sverige

Skellefteå kommun tror på 10 000 nya jobb efter Northvolt men kritiker är skeptiska

Journalisten och författaren Arne Müller ställer sig skeptisk till Skellefteå kommuns tillväxtanalys, som innebär tron om att Northvolts 2500 anställningar, kommer leda till en perifer tillväxt på totalt 10 000 nya jobb i kommunen. Det berättar Folkbladet.

Han menar att det därför är vanskligt att kommunen tagit sikte på att bygga hela 7000 nya lägenheter, och att kommunen borde göra en egen tillväxtanalys, vilket de enligt Arne Müeller inte har gjort. Han menar att den totala mängden jobb som Northvolts etablering skapar sannolikt blir betydligt lägre, eftersom modern industri redan jobbar hårt med rationaliseringar.

Tror att det ska bli som i amerikanska Reno

Skellefteås näringslivschef Bengt Ivansson uppger i samma artikel att man använt den amerikanska staden Reno som måttsnöre, eftersom man etablerat en liknande fabrik där. Den fabriken har 7000 anställda och den lokala befolkningsökningen landade på ca 44 000 personer. Där räknade man med tre nya jobb per jobb i batterifabriken, vilket man alltså även utgått ifrån i Skellefteå.

Arne Müeller är däremot inte lika säker. I artikeln med Folkbladet säger han att det ”inte finns på kartan” och att ”ingen forskning stödjer” en sådan arbetsmarknadsutveckling, bara för att en fabrik etableras.

Redaktionen. Inläggsfoto: Frank Wang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s