Artiklar Krönika

SVT valde att legitimera flykting-gömmande i barnprogram

Krönika: Det var undra förra året som barnprogrammet Morgonshowen visade en dialog mellan ett barn och en äldre dam, där ämnet var lögner. Den äldre damen förklarade att en väninna hjälpte en flyktingfamilj genom att gömma dem utan utvisning, och det framställdes mer som ”en liten hemlis” än som något problematiskt.

Frågan är om det verkligen kan betraktas vara public service och SVT:s uppgift, att i politiska och rättsliga sammanhang indikera vad som är moraliskt riktigt och inte. Det måste problematiseras utifrån att Sverige faktiskt har en rättssäker migrationspolitik, som dessutom är väldigt generös, vilket innebär att få eller ingen utvisas oskäligt.

Det är inte orimligt att hävda att bristen på kritiskt ifrågasättande av flykting-gömmande också kan vara ett vurmande för illegal invandring, och i förlängningen konsekvenserna av det. Frågan är om man verkligen vill vurma för att fler människor ska hamna i ett skuggsamhälle med sämre tillgång till viktig samhällsservice, istället för att hålla sig inom lagens ramar.

”Mitt tips till SVT är det här: förenkla inte svåra politiska och moraliska frågor i era barnprogram. Då slipper ni fundera över om bilden ni ger av de här fenomenen är tillräckligt rättsvisande eller inte och vilka uppfattningar ni skapar eller förmedlar.”

Mitt tips till SVT är det här: förenkla inte svåra politiska och moraliska frågor i era barnprogram. Då slipper ni fundera över om bilden ni ger av de här fenomenen är tillräckligt rättsvisande eller inte och vilka uppfattningar ni skapar eller förmedlar. Jag antar nämligen att ni, liksom jag, förstår att ert syfte inte är att ta ställning för vad som är moraliskt rätt eller inte i migrationspolitiska frågor. Så undvik det då!

Krönika av Redaktionen. Inläggsfoto: Malik Earnest.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s