Artiklar Utrikes Världen

Nyhet om smältande Grönlandsis spreds i media – visade sig vara stor bluff

En klimatrapport blev nyligen så uppmärksammad att självaste inrikesminister Morgan Johansson (s), med bekymrade kommentarer, delade den i sociala medier – men nu visar det sig att rapporten var helt falsk.

Opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell kunde nyligen berätta att det stora klimatlarm som Danska SMHI utfärdat, att rekordtemperaturer mätts upp på Grönland vilket skulle ha resulterat i att 200 miljarder ton is smält – faktiskt var helt falskt.

En felmätning låg bakom rapporten, vilket institutet snabbt meddelade med en korrigering av de felaktiga uppgifterna. Vad som först sagts vara ett rekord för juli 2019 med +4,7 grader visade sig i själva verket ha varit ett normalt temperaturläge på -2 grader. Felet ska ha berott på att en av mätstationerna varit täckt med snö och inte fungerat korrekt.

Media spred klimatlarmet – men är tysta om misstaget

På sin blogg uppmärksammar Uvell att – trots att så många medier spred den alarmistiska nyheten – det är få medier som uppdaterat sina artiklar med att nyheten visat sig vara felaktig. Uvell menar att rättelserna ”inte alls fick så enormt genomslag” som den ursprungliga nyhetsartikeln fick.

Uvell menar vidare att de finns de som tjänar på klimatskräcken, och vill att människor ska tänka mer på klimatet än andra samhällsproblem. Uvell nämner särskilt Socialdemokraterna som hon skriver är ”intresserade av makt” och spelar med i ”klimathysterin” för att få mandat att driva igenom olika politiska förslag, maskerade som “lösningar” i klimatets namn, men som egentligen passar andra agendor.

Uvell kommer lägga större fokus på klimatrapportering

Uvell avslutar blogginlägget med att upplysa om att hon framgent kommer att bedriva mer kritisk granskning av klimatfrågan. Vill du stödja hennes arbete kan du swisha ett bidrag till henne på 0762096244.

Redaktionen. Inläggsfoto: Annie Spratt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s