Artiklar Sverige

Fortsatt kris för L och MP: Konservativa blocket större än det vänsterliberala

Miljöpartiet och Liberalerna ligger fortfarande under riksdagsspärren, trots att båda partier fått nya partiledare, enligt Inizios väljarbarometer för augusti”, som Aftonbladet presenterar i en artikel.

Liberalerna har sedan i maj 2019 legat stadigt under riksdagsspärren, på ca 3,6 procent. Den nuvarande partisekreteraren Juno Blom menar att de haft ett ”tufft utgångsläge” och att de under längre tid har ”saknat förtroende hos väljarna”.

Allra sämst går det för Miljöpartiet

Men allra sämst bland riksdagspartierna är Miljöpartiet. De har tappat nästan 1,5 procentenheter sedan juni, och därmed nästan en fjärdedel av sitt väljarstöd. Miljöpartiets partisekreterare menar emellertid att man inte ”drar på för stora växlar” för vad en enskild mätning visar.

Klart är iallafall att en tydlig Sabuni eller Bolund-effekt inte gick att utröna ur opinionssiffrorna, som alltså legat kvar eller rört sig neråt för Liberalerna och Miljöpartiet – trots partiledarbyten.

Går bättre för SD, KD och det konservativa blocket

Det går desto bättre för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Båda partierna ökar med 0,3 procentenheter. Om det hade varit val idag hade ett konservativt block med SD, M och KD fått 46.6 procent av rösterna mot det vänsterliberala blockets 43,1 procent.

Redaktionen. Inläggsfoto: Riksdagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s