Artiklar Krönika

Krönika: Skottlossning mot Skelleftepolisen är inget ”olämpligt” pojkstreck

Visst vill man inte tro att Skellefteås politiska etablissemang har misslyckats på samma sätt som deras partivänner gjort i södra Sverige, men frågan är om det inte är så. Frågan är om inte skottlossning mot polisen, drogrelaterade mord, det plötsliga behovet av ordningsvakter och skolvärdar, drogtester på skolorna och de ökande våldtäktsanmälningarna – inte är ett tecken på just det?

En polispatrull i Skellefteå blir beskjuten av två gärningsmän, med vad som misstänks vara ett luftvapen, och undkommer sedan flyendes från platsen. Det hela beskrivs i en artikel i tidningen Norran. Polisens kommentar på det hela är enligt samma artikel att händelsen ”är ytterst olämplig” och att ”så här får man inte bete sig”.

”Det måste vara ganska många spärrar som släppt innan man bestämmer sig för att skjuta mot polisen, oavsett om det sker med finkalibriga vapen, luftvapen eller stenar.”

Nej, tacka fan för att det är olämpligt. Och det finns väl ingen som tror att man får bete sig så. Man skulle snarare kunna säga att det som hänt är synnerligen allvarligt och fullkomligt oacceptabelt. Det måste vara ganska många spärrar som släppt innan man bestämmer sig för att skjuta mot polisen, oavsett om det sker med finkalibriga vapen, luftvapen eller stenar. Det är fortfarande ett tecken på en väldigt osunt och hänsynslöst beteende.

Att angripa polisen är särskilt allvarligt. Poliser ska inte behöva förvänta sig att bli beskjutna i Skellefteå. Ingen annan heller för den delen. Men om vi har beväpnade bråkstakar ute som inte ens drar sig för att skjuta mot polisen, vad innebär det för oss andra? Vilka spärrar kommer samma gärningsmän att ha gentemot andra invånare?

Det är svårt att inte se händelsen som betydligt mer allvarlig än vad polisen i Norrans artikel ger uttryck för. Därför blir man frågande till vad som egentligen ger upphov till den återhållsamma kommentaren? Vill man att medborgarna i Skellefteå ska uppfatta det hela som ett pojkstreck? Trots att det inte är två sjuåringar med slangbella som polisen efterlyser, utan två män i 20-årsåldern som springer runt med pistol på vardagsnätterna?

”Vill man att medborgarna i Skellefteå ska uppfatta det hela som ett pojkstreck? Trots att det inte är två sjuåringar med slangbella som polisen efterlyser, utan två män i 20-årsåldern som springer runt med pistol på vardagsnätterna?”

Kanske vill man inte sprida oro, men när kan oro vara befogat? För bara några år sedan upplyste polisen i Skellefteå den kommunala gruppen FRIS, som bl a arbetar drog- och brottsförebyggande, om att det fanns en oro inom polisen för att Skellefteås ytterområden skulle kunna utvecklas åt samma håll som Sveriges södra förorter.

Där finns en kriminalitet kopplad till utanförskap. Med mord, skottlossningar och drogförsäljning. Där attackeras polisen med bl a stenar, får sina bilar uppbrända och bildäck uppskurna.

Vi kanske inte att vi är där nu. Kanske har inte Skellefteås politiska etablissemang misslyckats på samma sätt som deras partivänner gjort i södra Sverige. Men frågan är om det inte rör sig åt det hållet? För är inte skottlossning mot polisen, drogrelaterade mord, det plötsliga behovet av ordningsvakter och skolvärdar, drogtester på skolorna och de ökande våldtäktsanmälningarna – olika tecken på just ett sådant misslyckande?

”Men vid sidan av de tunga investeringarna finns ett samhälle med vanliga Skelleftebor, som försöker anpassa sig till den politiska majoritetens visioner, som lever i en annan verklighet än den som Socialdemokraterna känner sig stolta över.”

Tryggheten har tyvärr blivit under underprioriterad fråga som man ogärna diskuterar från den politiska majoritetens håll. Samtidigt vittnar många i Skellefteå om hur deras lokalsamhällen förändras, om hur de drar sig för att gå ut om kvällarna, hur de upplever att kriminaliteten och otryggheten ökat på bekostnad av det samhälle som de själva varit med att bygga upp.

Så får det inte vara. Nu är det upp till politikerna att ta otryggheten på större allvar, för om de inte gör det, kommer problemen att fortsätta växa till den dagen de helt enkelt rotat sig så hårt att de är svåra att få bort – bevisen på vad det leder till har vi redan sett i södra Sverige. Låt det inte hända här!

Krönika av Redaktionen. Inläggsfoto: Tv Daniel Tjaford. Th Flavio Gasperini.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s