Artiklar Opinion

Vårdkrisen: I Västerbotten är kön till cancerbehandling längst i Sverige

Opinion: Det är nästan skamligt att läsa Cancerfondens senaste rapport om läget i cancervården. I Västerbotten är vi allra sämst, med en väntetid på operation på över 200 dagar – trots att vårdgarantin säger att man ska få hjälp inom 90 dagar. Nu är det hög tid att pengar läggs på vården istället för att annat krimskrams!

Ska man hinna dö eller man får vård? Den frågan borde man inte behöva ställa i ett välfärdssamhälle. Men idag finns all rimlighet i att oroa sig över just detta. Vanliga cancerformer som t ex prostatacancer och bröstcancer förblir obehandlade så länge att det ökar risken för dödsfall.

Löftena från den Socialdemokratiskt styrda regionen har inte imponerat. Trots att man lovar både det ena och det andra – blir det inte bättre – och istället ser vi hur kostnaderna för den långsamma vården istället stiger. Inför nuvarande budgetperiod fanns ett underskott på nära 1 miljard, och knappa lösningar på hur vården ska förbättras.

”Någonstans måste vi inse att vården ska arbeta med vård. Inte en massa annat krimskrams. Det ska inte vara Regionens roll att betala för dyra kultursatsningar för eliten, samtidigt som vanligt folk dör i cancer för att de inte hinner få vård i tid.”

Någonstans måste vi inse att vården ska arbeta med vård. Inte en massa annat krimskrams. Det ska inte vara Regionens roll att betala för dyra kultursatsningar för eliten, samtidigt som vanligt folk dör i cancer för att de inte hinner få vård i tid. Det finns inte pengar till en guldkant i tillvaron för ett fåtal, när ett flertal är i stort behov av vård.

Men lösningarna verkar ligga långt borta, och det finns ingen riktig enighet i Regionen. Vissa verkar tro att det bara är att köra på som tidigare. Andra är mer kreativa. Inget ont om Moderaterna men det grundläggande måste fungera innan allt annat ska prövas. Det handlar inte om att bara sopa undan symptomen. Det grundläggande borde vara tillräckligt med personal, mindre dyr hyrpersonal och mer pengar till just vård.

”Det är inte svårt att sympatisera med Sverigedemokraterna i Västerbotten som framför just detta. Att vi inte ska använda pengar som skulle kunna gå till vård för att subventionera all möjlig annan verksamhet än just vård. Det är väl egentligen enkelt att förstå.”

Det är inte svårt att sympatisera med Sverigedemokraterna i Västerbotten som framför just detta. Att vi inte ska använda pengar som skulle kunna gå till vård för att subventionera all möjlig annan verksamhet än just vård. Det är väl egentligen enkelt att förstå. Satsningar på allt annat än sjukvård kommer nämligen inte innebära några förstärkningar där de faktiskt behövs.

Men istället lägger Region Västerbotten fortfarande stora pengar på att göra Norrlandsoperans biljetter billigare, på att utveckla 5G-teknik och på stödja allt från Islamiska föreningar till slöjdföreningar med samlade insatser om flera miljoner kronor. Samtidigt som vårdköerna växer.

Nu är det dags att situationen tas på verkligt ansvar. Flytta resurser från områden som inte handlar om liv och död, och lägg dem där de gör störst nytta. Det är en skam att människor, i ett modernt välfärdssamhälle, ska hinna dö eller vara rädda för att dö när de egentligen borde få vård.

Opinionstext av Västerbottensmedjan. Inläggsfoto: Ken Treolar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s