Artiklar Opinion

Sandberg: ”Nazism och fascism är vänsterrörelser”

Gästskribenten Nils-Eric Sandberg har orsakat ett internt ”bråk” på Kristianstadsbladet, mellan kultursidan och den politiska debattsidan. Bakgrunden är en text som handlar om hur nazism och fascism egentligen är vänsterrörelser.

I texten skriver han att högerextremism inte är ett rimligt begrepp när det kommer till nazism och fascism, eftersom det handlar om socialistiska ideologier som ligger långt från traditionella högeridéer. I texten skriver han bland annat att:

”En titt i idéhistorien visar att fascismen grundades av den franske filosofen George Sorel. Han publicerade 1906 en bok som hette ”Reflexions sur violence”, på svenska ”Reflexioner om våldet”. Där utvecklade han sin bisarra tanke om våldet som politisk metod. Men den idén hade han fått från marxismens klasskampsteori. Sorel var från början marxist. Så fascismen har marxistiska grunder.”

Om nazismen skriver han såhär:

”Nazism är en förkortning av ”nationalsocialism”. Hitlers parti hette NSDAP. Det vill säga ”Nazionalsocialistische Deutsche Arbeitar Partei”. Hitler var ingen högerman, i den meningen att han inte ville avskaffa privat äganderätt. Men han var vänsterman i den meningen att han ställde all privat verksamhet, alla privata företag, under statens kontroll.”

Han menar vidare att det fanns väldigt gemensamma grundtankar mellan socialismen och nazismen när det kom till den finansiella och ekonomiska politiken. Han skriver att nazisterna tillämpade ”socialismens grundidé” om att bland annat ”flytta makt från medborgarna till staten” vilken innebar liknande konsekvenser, att medborgare därmed i princip blev ”statens egendom”.

Kultursidan går till attack mot debattsidan

Men det var inte alla skribenter på tidningen som uppskattade att nazism och fascism omnämndes som vänsterideologier. I ett svar på Sandbergs text skrev man bland annat såhär:

”Det verkar vara populärt att högerifrån sätta likhetstecken mellan fascism, nazism och marxism/socialism. Det är som om allt ont bara måste ha kommit från vänstern. ”

Men man tillstår ändå att det ”förvisso är sant” att det fanns likheter mellan nazismen och den marxism som lade grunden för den bolsjevikiska ryska revolutionen, och att en sådan likhet t ex kan exemplifieras med ”den antidemokratiska synen på partiet som ett propagandainstrument för att styra massorna istället för att demokratiskt representera dem”.

Redaktionen. Inläggsfoto: Arie Wubben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s