Artiklar Krönika

Krönika: Om likheten mellan 80-talets SciFi-filmer och samtida tradition(s)röstare

Krönika: Det finns en likhet mellan gamla SciFi-filmer och traditionsröstande Socialdemokratiska väljare: en oförmåga att kunna föreställa sig saker på ett nytt sätt – istället för att ständigt hålla fast vid det gamla.

De gamla SciFi-filmerna från 1980-talet är underhållande att titta på. Man får nämligen en uppfattning om hur dåtidens människor såg på framtiden. Trots att de med sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig nästan vad som helst, är deras visioner ändå starkt förknippade med deras egen nutid.

Bilarna kanske kunde flyga – men likväl var de kantiga i formen – och hade de en inbyggd dator hade den betydligt sämre kapacitet än vad en vanlig modern mobiltelefon har idag.

”Bilarna kanske kunde flyga – men likväl var de kantiga i formen – och hade de en inbyggd dator hade den betydligt sämre kapacitet än vad en vanlig modern mobiltelefon har idag.”

Det är svårt för att människor att förstå att det finns alternativ. Trots att insikten om alternativ ofta innebär insikten om att utveckling är möjlig. Men precis som det var för 1980-talets SciFi-filmskapare, är det svårt att tänka utanför boxen och komma fram till något annat, i stället för mer av det gamla.

Ta traditionsröstarna som exempel. För många traditionsröstare är det nästan omöjligt att byta parti – det spelar ingen roll att man inte ens känner igen partiet man började rösta på. Det har helt enkelt blivit nästintill omöjligt att ta till sig av en vision om något annat än det man redan känner till.

”Att få fler att våga förstå att det faktiskt går att göra saker på ett annat sätt än man hittills har gjort det och att en annan framtid faktiskt är möjlig.”

Det gamla sättet att tänka ligger inmurat i samhället institutioner. Allt från skolan, till föreningslivet, kulturen och den kommunala verksamheten. Det gamla föds på nytt som återanvända tankar och uttalade ord, i nya former. Mönster och kedjor som omöjliggör något annat än en långsam men otroligt effektiv marinering i någon annans verklighetsuppfattning.

Att ta till sig av vad någon annan säger blir svårare med tiden. Så kanske är det där opinionsbildandet ska börja. Att få fler att våga förstå att det faktiskt går att göra saker på ett annat sätt än man hittills har gjort det och att en annan framtid faktiskt är möjlig, redan innan det börjar handla om politik.

Kanske har man hela sitt liv trott på ett narrativ som helt enkelt inte stämmer? Kanske har man fått lära sig sådant som inte längre stämmer, och kanske har det legat till grund för många års politiska ställningstaganden – helt i onödan.

I tanken innan tanken måste utmaningen ske. Desto svårare uppförsbacke, desto tidigare måste det hända. Annars kommer de kantiga bilarna och lågpresterande datorerna att följa med oss längre än vi anar – och det vore att stanna kvar i 1980-talet i femtio år till.

Krönika av Redaktionen. Inläggsfoto: Rick L.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s