Opinion: Nedstängningen av Swebbtv borde få oss alla att fundera

Opinion: Förställ dig ett samhälle där regeringen och stora organisationer väljer vilken information som ska tillgängliggöras invånare, där fel information selekteras ut och helt enkelt tas bort, av ideologiska och politiska skäl. Du behöver inte tänka på Sovjet och Kina, nu räcker det med att se dig omkring här i Sverige.

Swebbtv, eller Svensk Webbtelevision som det heter, blev en populär kanal på Youtube. Där genomfördes långa intervjuer med forskare och vetenskapsmän som inte alltid höll med det populära eller mediala narrativet, när det gällde allt från genusvetenskap till klimathot.

Kanalen blev populär just eftersom den förstärkte mångfalden av åsikter runt frågor som den offentliga debatten inte hade med eller inte prioriterade. Men nu i dagarna försvann Swebbtv från Youtube, utan någon närmare förklaring. Och det är inte första gången något liknande händer.

Bakom nedstängningen finns sannolikt påtryckningar från de som inte sympatiserade med innehållet. Från Youtube kom en kort motivering om att kanalen ägnat sig åt ”Hate Speech”. Men med hänsyn till att Swebbtv närmast kan uppfattas som en svensk variant av CBS 60 minutes, och alltid haft en lågmäld och vetenskaplig framtoning, är det svårt att köpa den förklaringen.

”Trycket på sociala plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube blir hela tiden högre, och det är ingen hemlighet att pressen kommer från vänsterliberala krafter som vill inskränka och begränsa yttrandefriheten.”

Snarare verkar det handla om att innehållet inte var politiskt korrekt, och att kanalen kanske blev för populär. Trycket på sociala plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube blir hela tiden högre, och det är ingen hemlighet att pressen kommer från vänsterliberala krafter som vill inskränka och begränsa yttrandefriheten.

I Sverige har både Facebook och Youtube censurerat delar av innehållet, efter att den svenska regeringen krävt ett samarbete för att få bort vad de upplever är ”hat och kränkningar” i en allt högre takt. Något som var så ovanligt att det uppmärksammades i andra delar av världen. Det är nämligen i de mer auktoritära staterna där regeringarna försöker styra informationsflödet.

Oavsett vad man anser om Swebbtv, eller andra produktioner som råkat ut för liknande behandling av nätjättarna och den svenska staten, måste vi tillåta oss att fundera över den riktning som vårt samhälle är på väg emot. Ska regeringen styra vilken information som människor får ta del av, och vad kommer det att leda till på sikt?

”Ska regeringen styra vilken information som människor får ta del av, och vad kommer det att leda till på sikt?”

Även om du idag skulle tillhöra den skara som tjänar på att inskränka andra människors åsiktsbildning, borde du resonera över vad som skulle hända i det motsatta scenariot, och hur bekväm du skulle känna dig över att samma maktmedel användes mot dig.

Nu är det dags att sätta ner foten för yttrandefrihetens skull!

Opinionstext av Västerbottensmedjan. Inläggsfoto: Christian Wiediger.

Annonser

2 kommentarer

  1. Hans Hermansson

    Swebb tv. Ni är fantasiskt bra,fortsätt med detta. Jag delar varje reportage på fb i hopp om att svenska folket ska vaknar upp och ifrågasätta media (svt med flera ) och regering.
    prenumererar redan och kommer fortsätta med det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s