Inrikes

Studie: SVT har vinklat nyhetsrapportering till Sverigedemokraternas nackdel

”En tredjedel av SVT och SR:s fällningar i Granskningsnämnden som strider mot kravet på opartiskhet rör politiska ämnen, och i nästan alla fall har det varit till fördel för gröna och vänsterliberala värderingar”, skriver Expressen.

Det har framkommit i en studie som granskat de fall där SVT och SR fällts av Granskningsnämnden. Studien, som utförts av Näringslivets medieinstitut, motbevisar bilden av SVT och SR som politiskt oberoende kanaler. Tidigare har de som kritiserat public service för att vara partiska, ofta framhållits vara konspiratoriska.

Sverigedemokraterna särskilt drabbade

Enligt rapporten har SVT och SR aldrig fällts för ha vinklat inslag till fördel för konservativa partier, kanalerna har däremot dömts för vänstervridning. Rapportering om invandring och integration såväl som om partiet Sverigedemokraterna, sticker ut särskilt. Men partiska uttalanden har också gjorts om Donald Trump och om den svenska monarkin.

”– Jag skulle säga att resultatet innebär att man inte uppfyller kravet på opartiskhet som man borde göra.” uppger studieförfattaren till Expressen.

Text av Benjamin Disraeli Institutet. Inläggsfoto: Kirill Balobanov.

Annonser

3 kommentarer

  1. Det är helt enkelt för bedrövligt. Skattefinansierad media måste vara opartisk, annars skall det läggas ner. Man kan klart säga att skattefinansierad media har påverkat Svenska Riksdagsval och det är brottsligt. Att undanhålla verkligheten är också ett grovt brott. Sanningen slinker hela tiden ut i övrig media, så skattefinansierad media är sedan länge avslöjad, men alla nås inte av den informationen för medborgare i stora antal är inte så intresserad av politik, så dem har varit lättpåverkade till deras egen nackdel. Ta en väljargrupp som pensionärer, de har hela tiden trott att dem skall få det bättre, men inte. Det hade varit väldigt lätt för skattefinansierad media att förtydliga i siffror vad för ekonomisk skillnad pensionärer kommer att få inför Riksdagsval 2014 och 2018. Samt vad utfallet i verkligheten blev. Det finns bara 1 ord. Skamligt! Många Kommuner kommer att få ekonomiska problem med ökade utgifter som Regeringen lagt ut på dem, igenom den okontrollerade invandringen. Ta klimatet. Det är alltid talesmän för någon miljölobby som får stor plats i media att stå och ljuga befolkningen rakt in i hjärnan. Varför är det aldrig erkända forskare som berättar fakta om klimatet? Bo Holmström gjorde ett reportage om Malmö 1999. Sen har man inte sett honom så mycket i media efter det(nu har han ju stigit av för åldern, men han försvann för tidigt). Regeringsmakten för fram lättpåverkade karriärs törstande journalister. Som lyder chefen. Chefen som styrs av Regeringsmakten.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s