Lokalt

Sverigedemokraterna kritiska till försämrad kollektivtrafik på landsbygden

SKELLEFTEÅ. I en kommentar på Facebook skriver partiets lokala gruppledare Markku Abrahamsson att Sverigedemokraterna är missnöjda med de ”uppenbara brister” och ”dåligt planerade” processer som nu föranleder förändringarna i kollektivtrafiksystemet.

När frågan diskuterades i kommunstyrelsen i april 2019, yrkade Sverigedemokraterna på att det nya kollektivtrafiksystemet skulle införas med särskilda krav på löpande utvärdering. Förslaget bifölls av en majoritet av ledamöterna i kommunstyrelsen, och fick stöd från både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Nu menar Abrahamsson att yrkandet ska göra skillnad:

”Vår ambition var att löpande notera och åtgärda allt för omfattande konsekvenser för landsbygden, som den här förändringen medför. Att stora grupper barn och ungdomar ska tvingas flytta för att kunna gå i skolan är inte rimligt” säger Abrahamsson.

Han pekar bl a på vad som framkommit i lokaltidningen Norrans rapportering från byarna utanför samhället, och säger:

”Nu är det viktigt att vi politiker också lyssnar på de som upplever sig drabbade av den här omläggningen. Det är klandervärt att man fått så dålig information om den nya kollektivtrafikplanen och vilka förändringar det faktiskt kommer innebära”.

Kritisk till centraliseringspolitiken

Sverigedemokraterna var kritiska till den nya kollektivtrafikplanen, men såg ändå behovet av att förnya systemet. Abrahamsson menar att det dels handlar om en långsiktig ekonomisk fråga såväl som en fråga om mer effektiv och regelbunden kollektivtrafik. Han understryker att det däremot inte får ske på bekostnad av vad man som landsbygdsbo rimligtvis ska kunna förvänta sig i form av kommunal service.

”Därför ställde vi krav på löpande utvärdering och en större utvärdering ett år tidigare än vad majoriteten först hade föreslagit” säger Abrahamsson, ”Som det ser ut nu verkar den nya kollektivtrafikplanen späda på centraliseringen och det måste undvikas, det påkallar löpande omtag av planen tills det blir så bra som möjligt”.

Redaktionen. Inläggsfoto av: Val Vesa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s