Krönika Opinion

Krönika: ”Nordmalings integrationssuccé var en ren bluff”

De centerpartister som lovordade Nordmalings integrationspolitik for antingen med osanning, eller så ljög de helt ogenerat.

Det var i tidningen Västerbottningen som de nyanländas närvaro på arbetsmarknaden i C-styrda Nordmaling kraftigt överdrevs. Det fick olika centerpartister att ryggdunka varandra i sociala medier för hur bra och välfungerande integrationspolitik skulle se ut.

I tidningen påstods det att alla vuxna nyanlända som Nordmaling tagit emot numera var självförsörjande. I texten stod det bl a: ”På fyra år har Nordmaling tagit emot 193 flyktingar. Av 96 vuxna är alla idag självförsörjande.” Ett påstående som i sig är märkligt, eftersom det inte ens finns kommuner där samtliga svenskar är självförsörjande.

”Enligt SCB:s förvärvsarbetade färre än 30% av flyktingmigranterna i Nordmaling samtidigt som hela 52% var i aktivitetsstödsprogram.”

Och visst fanns det en hund begraven. Nationalekonomen Tino Sanandaji granskade artikeln och konstaterade snabbt att migranter vars inkomst utgörs av försörjningsstöd eller bidrag är inte alls är självförsörjande. Han visade att färre än 30% av flyktingmigranterna i Nordmaling förvärvsarbetade, enligt SCB, samtidigt som hela 52% var i aktivitetsstödsprogram, vid tillfället som artikeln skrevs. Övriga var anställda via statligt subventionerade extratjänster och nystartsjobb.

För de allra flesta av oss är det tydligt att det inte alls rör sig om någon integrationssuccé eller något positivt exempel på området, snarare tvärtom. Frågan är alltså varför man sprider ett budskap som inte stämmer. Ljuger man helt medvetet, eller är förväntningarna så låga på att integrationen ska fungera, så att man betraktade sitt eget utfall som en framgång?

Text av Benjamin Disraeli Institutet. Inläggsfoto: Jose Antonio Gallego Vázquez

Annonser

En kommentar

  1. Centern är ett riktigt uselt parti. //Minns hur dom skrek högre än alla andra om Rhodesia , SA , Angola m mfl. på 1968 talet..// Dessa obildade drängar trodde sig begripa saker på andra sidan världen. HA !!/ Karin Söder var en katastrof…sedan var det en karl som flabbade jämnt och fick en massa fina jobb av Göran Persson ,//Maud Olofsson har genom sin inkompetens orsakat oss miljardförluster …Dom skulle i fängelse hela bunten !!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s